Žitný celozrný chléb z kvásku

Zde naleznete zajímavé zdravé recepty. Můžete přidat i své tipy.

Žitný celozrný chléb z kvásku

Příspěvekod Brozik » čtv 20. úno 2014 15:18:25

Ingredience:
- kvásek
- žitná celozrná mouka
- voda
- lněné semínko

Nejprve potřebujeme kvásek. To je vlastně mouka s vodou, která už začala kvasit. Kvásek si můžeme založit sami, koupit nebo od někoho dostat.
Kvásek si namnožíme tak, že ke stávajícímu množství přidáme 125 g vody a 125 g žitné celozrné mouky. Po smíchání odebereme přibližně původní množství (to, které jsme dostali nebo koupili) a schováme do skleničky do lednice (tento vzorek obsahuje kvasné kultury, které se rozmnoží a budou tvořit další kvásek, v chladu kvasí pomalu a min. týden vydrží)
To, co nám zbyde (přibližně 250 g ) necháme v klidu při pokojové teplotě kvasit, až se objem zdvojnásobí. Tento proces může trvat 5, ale třeba i 17 hodin. Záleží na kvásku a na podmínkách pro kvašení. Lepší je nechat kvasit déle. Správně nakvašené těsto musí být hodně pórovité. To poznáme tak, že do něj šťouchneme prstem, zvenku to nepoznáme. Dvojnásobný objem je však dostatečný indikátor .
K takto nakvašenému těstu dále přidáme 450 g vody, 400 g celozrné žitné mouky, 15 g soli a 40 g lněného semínka (nemusí být, ale bez něj to vyzkoušené nemám). Vše promícháme pouze natolik, aby se vše spojilo, ne víc. Žádné hnětení. Necháme půl hodiny vyzrát a přendáme do máslem vymazané formy (důkladně vymazejte i rohy). Netlačíme na těsto, jen zeshora lehce zahladíme povrch, aby nebyl příliš nerovný. Opět necháme kvasit. Teď už by to nemělo trvat tak dlouho, neboť kvásek je už "rozjetý". Pár hodin to ale opět zabere. Zase chceme dosáhnout zhruba dvojnásobku objemu, proto dáme těstu svůj čas. Pokud se těsto začne propadat, vrchol kvašení je už za námi a není na co čekat, chleba dáme do trouby (na propadnutí ale nemusíme čekat, je to jen znamení, že už není na co čekat).
Dáme do trouby vyhřáté na 250°C na 10 minut, pak snížíme teplotu na 230°C a pečeme dalších 45 minut, pak chleba vyklepneme z formy a pečeme na 230°C ještě 15 minut. Vytáhneme z trouby, necháme vystydnout a je hotovo.

Může vám to připadat složité, ale to je jen na první dva, tři pokusy. Poté se vám to dostane pod kůži a zjistíte, že jediná práce je vždy smíchat suroviny a nechat být. Když necháte chleba kvasit o jednu nebo dvě hodiny déle, taky se nic neděje, lepší víc, než míň. Dobrá metoda je nechat kvasit přes noc ve vypnuté troube - nezabíráte místo. Používám Předměřickou mouku.
Také doporučuji něco si přečíst o kvásku, když pochopíte princip, jak funguje, bude to pro vás jednodušší.
Závěrem přeji DOBROU CHUŤ !!!
Brozik
 
Příspěvky: 1

Re: Žitný celozrný chléb z kvásku

Příspěvekod Inka » úte 25. úno 2014 22:07:57

Právě jsem vytáhla z trouby a ještě teplému krajíčku neodolala. Super. Díky za recept :)
Inka
 

Re: Žitný celozrný chléb z kvásku

Příspěvekod valandris » pát 27. dub 2018 10:31:52

be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878
be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878
be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878
be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878
be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878
be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878
be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878
be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878
be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878
be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878
be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878be26878
be26878
valandris
 
Příspěvky: 27741


Zpět na Recepty

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník